Patienten informatie / Nieuwsbericht


Graag wil de apotheekhoudende huisartsenpraktijk Apotheek Huisarts Nagele
het volgende onder uw aandacht brengen t.a.v. de apotheekvoorziening in onze dorpen in de Noordoostpolder


Cynici zullen zeggen dat wij "voor eigen parochie preken", maar wij doen ons best om een goede apotheek en huisartsvoorziening in ons dorp overeind te houden. Onder andere door de marktwerking zijn er het laatste jaar meerdere aanbieders voor medicijnverstrekking in onze regio actief geworden:

- Internetapotheken zoals de 'Thuisapotheek'
- Politheken bij de poliklinieken en ziekenhuizen

Deze lijken uiterst gemakkelijk en betrouwbaar. De medicijnen krijgt u thuis bezorgd of u neemt ze gelijk mee na uw bezoek aan de polikliniek. Sommige van deze (internet) apotheken beweren ook dat ze dezelfde kwaliteit kunnen leveren tegen een lagere prijs en ook nog thuis bezorgd! Wel zo gemakkelijk en even goed voor u. En nog goedkoper ook! Zou je denken, toch? Het lijkt wel net zo goed als uw eigen huisartsenapotheek, maar is dat wel zo?

NEEN, Niet alles wat blinkt is goud.

Er is niet zo een adequate en up to date medicatiebewaking als bij uw huisapotheek.

Want wat gebeurt er achter de schermen in werkelijkheid?
- De zogenaamde harde medicatiebewaking
* Wij houden al dagelijks zowel uw medisch- als ook uw medicatiedossier bij. Bovendien signaleren wij ,ondersteund door onze computer, welke medicijnen u beter niet kunt krijgen. Bijvoorbeeld doordat u een bepaalde andere ziekte heeft, of doordat het niet past met de andere medicijnen die u gebruikt.

* De politheek of de internetapotheek moet, voordat ze uw recept klaarmaken, bij onze apotheek eerst uw huidige medicatie en waarschuwingssignalen ophalen. Dit vereist dat uw recept 2 ŕ 3 keer gefaxed (gefaxt : staat vreemd maar spellingscontrole geeft dit aan als goed?) moet worden met uw eigen huis apotheek. Onze apothekersassistente moet dit verzorgen en na aflevering van de medicijnen door die andere apotheek krijgen wij weer een fax, met de mededeling dat de medicatie aan u is afgeleverd, zodatonze assistente dat dan weer in Uw dossier in onze computer kan opnemen. Al met al verricht zij hiervoor 3-4 handelingen, terwijl ze geen medicijn aflevert en wel uw dossier moet bijhouden. Uw medicatiebewaking wordt zo kwalitatief minder, bovendien ontstaat er een versnippering van uw medicatiedossier over verschillende apotheken. Dit is vragen om fouten !!!

* Onze bewaking op uw medicatie gaat zeker verkeerd wanneer u uw recept rechtstreeks bij de politheek of internetapotheek weghaald en wij daar niet van op de hoogte worden gesteld. Dit zien wij niet en het gevolg kan zijn dat wij u niet kunnen waarschuwen of geen verantwoord advies kunnen geven.

- De zachte medicatiebewaking.
* Daarnaast wij kénnen u. En daar zit een toegevoegde waarde in die niet te meten is: wij weten beter dan wie dan ook welke medicijnen u niet kunt gebruiken omdat u b.v. de verpakking niet kunt openmaken, of wanneer u de laatste keer het niet hebt opgehaald. En dat staat niet in de harde medicatiebewaking. Wij zien dat en melden dat. Bovendien blijven we door het 'praatje' aan de balie ook nog op de hoogte van de dingen die niet op papier staan.

* En uw recepten worden dagelijks gecontroleerd door uw eigen huisarts, want hij beheert ook de apotheek. Hierdoor blijft hij ook op de hoogte wat er met u gebeurt. Wel zo goed en veilig voor u.

Verder is de politheek/internetapotheek alleen geďnteresseerd in eenvoudige chronische medicatie. Voor medicijnen die meer zorg vragen, meer persoonlijke uitleg en de hele bewaking (lees kosten) geven zij niet thuis! Nee, dan mogen wij aantreden.

Oftewel: zij halen zo de krenten uit de pap!

Zo wordt een en ander onder het mom van " marktwerking", financiële lokkertjes en "de patiënt weet zelf wel wat goed voor hem is" gepresenteerd, zónder alle consequenties echt te benoemen. Als u medicatie bestelt bij de internetapotheek of politheek zitten daar dus meer consequenties aan dan dat het zo lijkt op het eerste gezicht. Met het geld dat wordt verdiend in de apotheek kunnen we de huisartsenpraktijk in het dorp behouden.

Zoals u wellicht al weet:
- Bij ons kunt u allang de herhaalmedicatie bestellen per e-mail, telefonisch of via internet
- Al lang brengen wij de medicatie thuis. Wel alleen als het noodzakelijk is.
- Als u bij de huisarts geweest bent kunt u natuurlijk gelijk uw medicijnen meenemen.

U kunt toch, net zo gemakkelijk als u bij de polikliniek geweest bent, in een rit door even langs de praktijk rijden en gelijk de medicatie ophalen?

Daarom: HAAL UW MEDICIJNEN BIJ UW EIGEN DORPSAPOTHEEK
- voor uw eigen medicatieveiligheid
- om de medische voorzieningen in ons dorp op niveau te houden, ten behoeve van alle inwonersJ.H. Gadellaa , apotheekhoudend huisarts